Ik teken niet
1 seconde geleden
Voor de enige democratie in het Midden Oosten gelden andere maatstaven. De petitie tegen de Israelische regering, die teken ik niet
’Brief voor actie tegen Israël teken ik niet, ook al ben ik pro-Palestijns’
15 mei 2024in DE KWESTIE
Meer dan 450 schrijvers en journalisten signeren een brief waarin ze de regering manen tot actie tegen Israël. Femmetje de Wind weigerde. ,,Ik heb niet de illusie dat als we nu Nederland vragen druk uit te oefenen op Israël, Hamas straks een democratie gaat stichten in Gaza.”
Femmetje de Wind:
Een collega-schrijver stuurt me een brief. Hij begint enigszins verontschuldigend: ’Ik stuur je dit met een bezwaard gemoed want ik wil je niet bruuskeren. Deze brief waart rond in schrijversland. Wil je meedoen? App dan even met Anne-Lot’. Ik lees de brief. Het is een oproep van schrijvers en journalisten aan onze regering: ’Wij willen nadrukkelijke erkenning door de Nederlandse regering van de bijna 40.000 Palestijnse burgerslachtoffers sinds 7 oktober’.
Mijn oog blijft hangen op dat getal. Van schrijvers en journalisten verwacht je precisie en feiten. Vanuit Gaza rapporteert het ministerie van Volksgezondheid, dat onder toezicht staat van Hamas, een terroristische organisatie die drijft op propaganda. Maar zelfs voor Hamas is 40.000 slachtoffers te gortig. Zij spreken (op 11 mei) van 34.971 doden.
Hamas maakt overigens geen onderscheid tussen burgerslachtoffers en militaire strijders. Allen zijn in hun ogen ’martelaren’. Hamas hangt een doodsideologie aan die wij in het Westen niet begrijpen.
Inmiddels staat de petitie live. Het aantal slachtoffers is bijgesteld van 40.000 naar 35.000, maar dat is nog steeds feitelijk onjuist. De VN kwam dit weekend met naar beneden bijgestelde cijfers: zij spreken nu van 24.000 bevestigde slachtoffers, waaronder 7797 kinderen onder de 18. In de petitie spreekt men echter van 14.500 kinderen. Bijna het dubbele. Slordig en onjuist.
Het lijkt erop dat er voor de enige democratie in het Midden-Oosten andere maatstaven gelden. De briefschrijvers manen de regering alleen aan over Israël en niet over het geweld in Syrië (500.000 slachtoffers), de erbarmelijke situatie in Oost-Congo (5,4 miljoen), Soedan (500.000) of Jemen (377.000). Als moslims elkaar afmaken, doet het ons kennelijk niets.
Gijzelaars
Waar de briefschrijvers ook niet op aandringen is het vrijlaten van de Israëlische gijzelaars, terwijl als dat zou gebeuren een algeheel staakt-het-vuren zeker snel realiteit zal zijn. De brief besluit met: ’Wij vragen u zich zo duidelijk mogelijk uit te spreken, omdat het uitblijven van een duidelijke veroordeling van Israël effect heeft op onze samenleving als geheel’. Aan welk effect denkt Anne-Lot c.s. dan? Ik kan er zelf maar één bedenken: de verdere stigmatisering van Israël die zich hier direct vertaalt in nog meer antisemitisme, met als gevolg dat Joodse Nederlanders zich niet meer veilig voelen op universiteiten, stations en in overheidsgebouwen. En dat in een land waar nog niet zo heel lang geleden meer dan 100.000 Joodse Nederlanders werden weggevoerd en vermoord. De enige effecten die ik van dit soort initiatieven verwacht: polarisatie, ontwrichting van onze samenleving en een verdere – onbedoelde – legitimatie van Jodenhaat.
Ondertussen lachen de anti-westerse regimes in hun vuistje. De Anne Lots van deze wereld staan in driespan voor de radicale islamwagens te trappelen, gemaskerde mannen geven zich uit voor ’studenten’ en trekken de klinkers uit de straat om de politie te bekogelen onder het mom van ’hun recht’ op demonstratie en de rector magnificus van de UvA geeft onder druk van een groep mannen met keffiyehs („Geen idee met wie ik onderhandelde”) lijsten vrij van samenwerkingsverbanden met Israël, terwijl daar nu juist de mensen rondlopen die het vredesproces in het Midden-Oosten verder kunnen helpen.
Fantasie en feiten
Nee, ik teken de brief niet, ook al ben ik pro-Palestijns en wil ik niets liever dan vrede in het Midden-Oosten. Maar ik heb niet de illusie dat als we nu Nederland vragen druk uit te oefenen op Israël, Hamas straks een democratie gaat stichten in Gaza. Het is een aanlokkelijke fantasie, maar ik kijk liever naar de feiten.